Program “Dobry posiłek w szpitalu”

„Dobry posiłek w szpitalu” to program pilotażowy Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia, którego celem jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w szpitalach.

W związki z wprowadzeniem w 109 Szpitalu Wojskowym programu Dobry posiłek w szpitalu poniżej publikujemy aktualny jadłospis dekadowy.

Aktualny jadłospis:

Od 01 do 10 listopada 2023r.

Od 11 do 20 listopada 2023 r.

Od 21 do 30 listopada 2023r.

 

niedziela 19.11.2023 Śniadanie Obiad Kolacja
Zacierka na mleku ml
Kawa zbożowa z mlekiem i
cukrem 350 g
Serek fromage 80 g
Masło 10 g
Chleb razowy 50 g
Chleb zwykły 70 g
Rzodkiewka 20 g
Baleron 30g 30 g
Pomidorowa z ryżem 350 ml
Filet drobiowy panierowany 110g
Ziemniaki 200 g
Surówka z kapusty pekińskiej z
majonezem 130 g
Kompot z porzeczek czarnych
250 ml
Masło 10 g
Jajka gotowane 50 g
Chleb razowy 50 g
Chleb zwykły 70 g
Herbata z cukrem 300 ml
Kiełbasa rawska 50 g
Sałata 8 g

 

 

 

   
poniedziałek 20.11.2023 Śniadanie Obiad Kolacja
Płatki owsiane na mleku 300 ml
Kawa zbożowa z mlekiem i
cukrem 350 g
Filet z indyka wędzony 30 g
Masło 10 g
Chleb razowy 50 g
Chleb zwykły 70 g
Serek wiejski 150 g
Pomidor 50 g
Zupa z marchwi 350 ml
Medalion z karkówki z cebulą 80g
Kasza jęczmienna na sypko 175g
Sałatka z ogórka kiszonego 100g
Kompot z porzeczek czarnych
250 ml
Herbata z cukrem 300 ml
Masło 10 g
Kiełbasa żywiecka 30 g
Chleb razowy 50 g
Chleb zwykły 70 g
Ogórek świeży 50 g
Ser topiony 2 szt 35 g
Jogurt naturalny 150 g
 

 

wtorek

21.11.2023

 

Śniadanie Obiad Kolacja
Ryż na mleku 300 ml
Kawa zbożowa z mlekiem i cukrem
350 g
Parówki drobiowe 100 g
Masło 10 g
Chleb razowy 50 g
Chleb zwykły 70 g
Ketchup 20 g
Jarzynowa z ziemniakami 350 ml
Udziec z kurczaka pieczony 120 g
Ziemniaki 200 g
Marchewka z groszkiem 130 g
Kompot z porzeczek czarnych 250ml
Herbata z cukrem 300 ml
Masło 10 g
Chleb razowy 50 g
Chleb zwykły 70 g
Ogórek świeży 50 g
Pasta z jaj ze szczypiorem 100 g
 

 

środa

22.11.2023

 

Śniadanie Obiad Kolacja
Zacierka na mleku 300ml
Kakao 300ml
Twaróg z rzodkiewką
i szczypiorem 100g
Masło 10g
Chleb razowy 50g
Drożdżówka 100g
Szynka z drobiu 30g
Sałata 8g
Żurek z kefirem 350ml
Kotlet mielony wieprzowy 90g
Ziemniaki 200g
Buraki z jabłkami 130g
Kompot z porzeczek
czarnych 250ml
Masło 10g
Kiełbasa rawska 50g
Chleb razowy 50g
Chleb zwykły 70g
Herbata z cukrem 300ml
Pomidor 50g
 
czwartek 23.11.2023 Śniadanie Obiad Kolacja
Makaron na mleku 300 ml
Kawa zbożowa z mlekiem
i cukrem 350 g
Jajka gotowane 50 g
Masło 10 g
Chleb razowy 50 g
Chleb zwykły 70 g
Kiełbasa żywiecka 30 g
Papryka 50 g
Grochowa zasmażana 350 ml
Filet drobiowy duszony 80 g
Ziemniaki 200 g
Surówka z marchwi i chrzanu 130 g
Kompot z porzeczek czarnych 250ml
Masło 10 g
Pasta z ryby wędzonej i twarogu 80g
Chleb razowy 50 g
Chleb zwykły 70 g
Herbata z cukrem 300 ml
Ogórek kiszony 50 g
   
piątek 24.11.2023 Śniadanie Obiad Kolacja

Kasza manna na mleku 300 ml
Kawa zbożowa z mlekiem i cukrem
350 g
Kiełbasa żywiecka 50 g
Twaróg krajanka w kawałku 70g
Masło 10 g
Chleb razowy 50 g
Chleb zwykły 70 g
Gruszka 150 g

Szpinakowa z ziemniakami 350 ml
Filety rybne panierowane 110 g
Ziemniaki 200 g
Surówka z kapusty kiszonej 130 g
Kompot z porzeczek czarnych 250
ml
Masło 10 g
Szynka z drobiu 50 g
Chleb razowy 50 g
Chleb zwykły 70 g
Herbata z cukrem 300 ml
Ogórek świeży 50 g
   
sobota 25.11.2023 Śniadanie Obiad Kolacja
Zacierka na mleku 300 ml
Kawa zbożowa z mlekiem i cukrem
350 g
Jajka gotowane 50 g
Masło 10 g
Chleb razowy 50 g
Chleb zwykły 70 g
Papryka 50 g
Polędwica sopocka 30 g
Barszcz czerwony czysty 350 ml
Pulpet drobiowy w sosie
pomidorowym 85 g
Makaron 120 g
Brokuł gotowany 120 g
Kompot z porzeczek czarnych 250ml
Herbata z cukrem 300 ml
Masło 10 g
Kiełbasa śląska drobiowa na ciepło
100 g
Chleb razowy 50 g
Chleb zwykły 70 g
Musztarda 20 g
 
niedziela 26.11.2023 Śniadanie Obiad Kolacja
Płatki owsiane na mleku 300 ml
Kawa zbożowa z mlekiem i cukrem 350 g
Masło 10 g
Chleb razowy 50 g
Chleb zwykły 70 g
Twaróg z rzodkiewką i szczypiorem 100g
Kalafiorowa z ziemniakami 350 ml
Schab duszony /dieta 80 g
Ziemniaki 200 g
Surówka z kapusty białej i marchwi 130 g
Kompot z porzeczek czarnych 250 ml
Masło 10 g
Jabłko 150 g
Chleb zwykły 70 g
Herbata z cukrem 300 ml
Sałata 8 g
Kiełbasa rawska 50 g
     
sobota 18.11.2023 Śniadanie Obiad Kolacja
Makaron na mleku 300 ml
Kakao 300 ml
Serek wiejski 150 g
Masło 10 g
Chleb razowy 50 g
Chleb zwykły 70 g
Dżem 25 g
Selerowa z ziemniakami 350 ml
Kotlet mielony wieprzowy 90 g
Ziemniaki 200 g
Marchewka z groszkiem 130 g
Kompot z porzeczek czarnych
250 ml
Masło 10 g
Polędwica sopocka 50 g
Chleb razowy 50 g
Chleb zwykły 70 g
Herbata z cukrem 300 ml
Papryka 50 g
Jogurt naturalny 150 g